Psihoterapie

Psihoterapia este o formă de terapie care vizează îmbunătățirea sănătății mintale a individului, rezolvarea problemelor emoționale și mentale, precum și promovarea bunăstării psihologice. Această disciplină se bazează pe relația de încredere dintre terapeut și client.

Terapeutul se folosește de diverse tehnici și abordări pentru a ajuta persoanele să-și înțeleagă mai bine sentimentele, gândurile și comportamentele și să își dezvolte abilitățile necesare pentru a face față problemelor, într-un mod sănătos și eficient.

Psihoterapia are multiple scopuri și poate aborda o gamă largă de probleme și afecțiuni psihologice și emoționale. Printre acestea se numără:

·  tratarea tulburărilor mintale – depresia, anxietatea, tulburarea de stres posttraumatic, tulburările alimentare

·  creșterea conștientizării și auto-cunoașterii – înțelegerea mai bine a propriile lor gânduri, emoții și motive,

·  îmbunătățirea relațiilor interpersonale prin comunicare eficientă și exprimarea nevoilor, rezolvarea conflictelor în relații,

·  dezvoltarea abilităților de coping – pentru a face față stresului, pierderii persoanelor dragi sau a altor provocări,

·  îmbunătățirea stimei de sine – prin  dezvoltarea unei imagini de sine mai pozitive și creșterea încrederii în propriile capacități,

·  gestionarea traumelor – ajută persoanele să facă față prezentului prin vindecarea trecutului.

Există numeroase tipuri de psihoterapie, fiecare cu propriile sale tehnici și abordări. Le putem grupa în 4 mari categorii:

·  individuală,

·  de grup,

·   familie și cuplu,

·   pentru copii.

Câteva dintre cele mai cunoscute tipuri de psihoterapie includ:

·   Psihoterapie cognitiv-comportamentală,

·   Psihoterapie umanistă-existențială,

·   Psihoterapie de cuplu și familie,

·   Psihoterapie de grup,

·   Psihoterapia integrativă și multe altele.

Mai multe detalii despre diverse tipuri de terapie găsiți în articolele noastre.

Frecvența acestor sesiuni este în general o dată pe săptămână, ședința durează o oră și costul este între 150 ron – 400 ron, în funcție de terapeut.

Psihoterapeuți în orașul dumneavoastră găsiți pe Pagina Colegiului Psihologilor din România, la rubrica Registru Unic al Psihologilor, descărcând ultima variantă adaptată, pe link-ul:

https://www.copsi.ro/index.php/registre, sau în Registrul Psihoterapeuților al Federației Române de Psihoterapie: https://www.psihoterapie.ro/wp-content/uploads/2023/07/Registru-psihoterapeuti-FRP-31iulie2023.pdf

Imagine de Rosy / Bad Homburg / Germany de la Pixabay