Interviu Simona Mihalik
Hai să ne spui câteva cuvinte despre tine! Cu ce te ocupi? Sunt psihoterapeut. De ce practici această meserie? Iubesc...
Terapia individuală este o formă de terapie sau consiliere care oferă un cadru sigur și sprijin pentru cei care doresc să lucreze asupra problemelor lor mentale, comportamentale și emoționale și să își îmbunătățească calitatea vieții.
Terapia individuală are o serie de obiective și beneficii importante. Un prim obiectiv este înțelegerea personală datorită căreia oamenii pot explora și înțelege mai profund propriile gânduri, emoții și comportamente.
Un alt obiectiv este gestionarea emoțiilor dificile, precum anxietatea, depresia sau furia. Oamenii învață tehnici și strategii pentru a face față mai eficient stresului și emoțiilor negative.
Se urmărește schimbarea comportamentelor dăunătoare sau dependențelor – dependența de substanțe, jocuri de noroc sau comportamentele autodistructive.
În urma dezvoltării abilităților de comunicare și a înțelegerii dinamicii relaționale se observă îmbunătățirea relațiilor.
Prin creșterea stimei de sine și a încrederii, ca beneficiu al terapiei, oamenii învață să se aprecieze mai mult, să își recunoască valoarea personală și să aibă încredere în propriile lor calități.
Sesiunile de terapie individuală sunt confidențiale și se desfășoară într-un cadru sigur și de încredere. Procesul implică, de obicei, următoarele etape:
· stabilirea obiectivelor,
· explorarea dificultăților pe care le are clientul,
· dezvoltarea abilităților și strategiilor,
· evaluarea progresului împreună – terapeutul/client,
· încheierea terapiei.
Iată câteva dintre cele mai comune abordări terapeutice utilizate în terapia individuală:
· cognitiv – comportamentală,
· existențială,
· psihodrama,
· narativă,
· terapia centrată pe persoană,
· terapia focusata pe soluții,
· hipnoterapia, și multe altele.
Indiferent de abordarea specifică, terapia individuală oferă un cadru sigur și sprijin pentru cei care doresc să crească și să se dezvolte.
Este importantă relația terapeutică. Pentru a vă simțiți confortabil și în sigurantă vă recomandăm să alegetiun terapeut avizat.
Link-urile de mai jos vă ajută în acest sens:
Pagina Colegiului Psihologilor din România, la rubrica Registru Unic al Psihologilor, puteți descărca ultima variantă adaptată.
https://www.copsi.ro/index.php/registre, sau în Registrul Psihoterapeuților al Federației Române de Psihoterapie: https://www.psihoterapie.ro/wp-content/uploads/2023/07/Registru-psihoterapeuti-FRP-31iulie2023.pdf
Imagine de Rosy / Bad Homburg / Germany de la Pixabay
Hai să ne spui câteva cuvinte despre tine! Cu ce te ocupi? Sunt psihoterapeut. De ce practici această meserie? Iubesc...