Atât de controversatele emoții le găsim mai mereu împărțite în 2 categorii: bune vs rele, pozitive vs negative, de vibrație înaltă vs vibrație joasă. Oare ce o fi cu ele?
Cred că răspunsul se ascunde în însuși rolul lor .
Care este acest rol? Ce fac ele de fapt? De unde vin? De ce vin? Și ce vor de la noi?
Ce sunt ele, efectiv? Și, mai ales, ce să facem cu ele? Vom clarifica mai jos!
În dex, emoțiile sunt definite ca fiind:
“Reacție afectivă de intensitate mijlocie și de durată relativ scurtă, însoțită adesea de modificări în activitățile organismului, oglindind atitudinea individului față de realitate.
1.2. Emoție estetică = moment al vieții psihice exprimând experiența contemplației obiectului estetic”
Deci putem spune că emoțiile sunt energii pe care le percepem somatico-visceral la nivelul organelor. Pare pompos, dar e foarte simplu: emoția este acea reacție pe care o simțim în corp când apare un eveniment/experiență reală, ireală sau imaginară și, în funcție, de percepția mea despre eveniment ele vor îmbrăca o anumită formă/haină.
De exemplu: atunci când apare o situație incertă pot să simt: copleșire, anxietate, îngrijorare, frică sau entuziasm, curiozitate. Dacă unele emoții vor avea ca rezultat o scădere de energie și ne vor bloca, altele ne vor crește energia și ne vor determina să acționăm.
De ce putem să simțim diferit, deși experimentăm același lucru – „incertitudine”?
Pentru că în trecutul nostru există și alte evenimente însoțite de incertitudine și la fiecare eveniment pot fi diferiți stimuli (declanșatori emoționali / diverse elemente din mediul înconjurător care au fost memorate de creier și asociate cu emoția pe care am trăit-o) și rezultate diferite, iar în funcție de ce elemente sunt la acest eveniment și ce stimul voi simți că se activează în evenimentul din prezent, se va declanșa o emoție îmbrăcată în rochia curiozității sau în costumul anxietății.
După cum putem observa, emoțiile sunt mesagerii trecutului care doresc la prima vedere să ne tragă un semnal de alarmă despre ce urmează să se întâmple (în funcție de stimulul care a fost activat) sau chiar să ne amintească că avem ceva de vindecat în interiorul nostru legat de un eveniment din trecut. Ceva încă “sângerează” în amintirile noastre!
Diverși alți specialiști se raportează diferit la emoțiile de bază, unii susțin că sunt 6, alții că sunt 7 sau chiar 10, e un subiect care provoacă mult în lumea profesioniștilor, inclusiv gruparea lor în categorii a fost facută diferit de-a lungul timpului. Ultimele cercetări în domeniu făcute de către dr. Brené Brown în 2014-2015 unde au participat peste 66.000 de persoane, arată că ele îmbracă multe nuanțe și au fost centralizate în jur de 150 de emoții și experiențe emoționale trăite de oameni, iar gruparea lor a fost făcută în 13 categorii. Indiferect ce spune teoria despre ele, cel mai important lucru este cum le trăim și în ce mod ne afectează ele viața de zi cu zi!
A mai rămas să vedem ce facem cu ele când dau buzna în viețile noastre.
Cel mai important lucrul este să le primim cu dragoste și blândețe ca pe cel mai de preț oaspete care ne aduce daruri scumpe, precum vindecarea amintirilor mele, sănătate, eliberare din blocaje emoționale. În niciun caz să nu le alungăm sau suprimăm pentru că ele vor veni cu o forță și mai mare, datorită iubirii ce ne-o poartă: vor să ne protejeze!
Deci, să stabilim puțină structură în munca cu ele:
- P1: Le observăm cu empatie și compasiune pentru noi
- P2: Le numim, ex. furie, tristețe, disperare
- P3: Observăm cum le simțim în corpul nostru și dacă ne modifică comportamentul. Putem să le dăm și o formă mentală, ex. Mă apasă pe piept ca și o piatră neagră de 4 tone, sau pare o ciață care se risipeste si are forma unui nor gri.
- P4: Ne împrietenim cu ele și purtăm un dialog pentru a întelege mai bine ce ni se întamplă și care este cauza:
-
- Le întrebăm ce vor să ne învețe?
- Cand ne-am mai întălnit cu această emoție și stare?
- Când le-am întâlnit prima dată?
- Care e amintirea care cere ajutor și e pregătită acum să se vindece?
- Care e blocajul ce e pregătit de eliberare?
- Ce experiență similară cu aceasta am trait? Etc.
-
- P5: Acceptăm emoția
- P6: Prelucrăm amintirea – prin înțelegere, iertare, aducere la realitate “aici și acum” (acea amintire din trecut in prezent nu mai este reală), sau chiar cerem ajutor de specialitate dacă avem de-a face cu o traumă cu “T mare”.
!!!Recomand din toată inima să cereți ajutor când amintirea e dureroasă, un ghidaj profesionist va ajuta să ajungeți la starea de bine și un mod sănătos de a privi viața.
- P7: Observă ce lecție poti extrage din această experiență, ce beneficii pot avea pentru faptul că lucrurile s-au deșfăsurat exact așa cum au fost. Sau chiar să accepți că există o parte de neînțeles a vieții
- P8: Mulțumim emoției pentru șansa de a ne vindeca, elibera și învăța.
- P9: Ne propunem sa fim ancorați în momentul prezent și să ne delimităm de trecut, astfel vom avea un mod de reacție sănătos.
Având în vedere că sunt prietenii noștri care doresc să ne protejeze de ce urmează și ne ajută să ne amintim ce avem de vindecat din trecut, vă provoc să continuați lista de metafore cu care am putea defini emoțiile:
- Modul în care experimentăm viața!
- Emoțiile sunt prietenii noștri care ne cunosc trecutul mai bine decât noi, mai ales pe cel care l-am uitat!
- Sunt gardienii prezentului și viitorului ce au fost antrenați în trecut!
- Sunt protectorii viitorului, care au învățat lecțiile despre viață în experiențele din trecutul nostru!
- Cei mai adevărați prieteni care ne cunosc mai bine decât oricine !
Aștept cu mare interes în comentarii să continuați această listă!
!!! Informațiile din acest articol și chiar pașii pentru prelucrarea emoțiilor, enumerați mai sus, nu sunt menite să înlocuiască sfatul specialistului. Aceste informații au menirea să ne împrietenească cu emoțiile și să ne ajute să înțelegem ce se întâmplă cu noi când le trăim zi de zi la o intensitate normală și moderată. Este important să mergem la un specialist pentru a avea un ghidaj personalizat, în ritmul fiecăruia și să fim susținuti pentru a putea vindeca în profunzime o traumă!
De Simona Mihalik (Venter)
Sursa foto: ChatGPT